HORIZON 2019, reizende expositie Rotterdam, Woerden, Brielle

In 2019 vindt de reizende expositie HORIZON plaats. 

Het gaat hier om een samenwerking tussen de Kunstkring Voorne, de Kunstkring Alexander en de Kunstkring Woerden. Deze zal zich vooral manifesteren in een reizende expositie, die telkens vier weken te bezoeken is.

De start is in april 2019 in Rotterdam, daarna is Woerden aan de beurt in september en Voorne sluit in Brielle de rij in december. Leden van de kunstverenigingen konden zich hiervoor inschrijven.  Oproep aan de kunstenaars is om onder het thema HORIZON te laten zien in hoeverre de persoonlijke woonomgeving invloed heeft (gehad) op de eigen perceptie: 'WAAR LIGT JOUW HORIZON?'.

Als lid van de kunstkring Woerden, heb ik me aangemeld voor deze expositie en ben van plan om twee werken aan te leveren. In februari 2019 zal een ballotage commissie van alle deelnemers de ingezonden werken beoordelen. Dan wordt bekend welke werken kunnen worden geëxposeerd.

Na 23 februari a.s. weet ik of ik mijn ingezonden werk kan exposeren. Tijden en locaties worden dan ook bekend gemaakt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Werk I. Paard in de Wilgen;

Een 3D paard, gemaakt van wilgentakken, ca. 150 cm. hoog en 140 cm. lang. In de buik van het paard, is aan beide zijden een winters wilgenlandschap zichtbaar. 

Na een verhuizing in 2012, kregen we een voortuin waarin twee wilgen staan. Vanaf die tijd heb ik ook paarden 'gebouwd' van wilgentakken. Deze hebben een eigen kracht waarmee ik worstel om ze om te kunnen vormen tot een paard; door buigen, breken, knopen, vlechten. Kortom tekenen met takken. Er komt geen lijm, spijker of touw aan te pas.

Deze aspecten; mijn lijf thema 'het paard', mijn woonplek de eigen voortuin met wilgen en mijn leefomgeving 'het Groene Hart', heb ik nu gecombineerd in één werk; twee winterse wilgenlandschapjes op doek; tegen elkaar gezet (dus aan beide kanten is een landschap te zien), waar om heen ik een paard van wilgentakken heb gebouwd.

Voor mij is dit werk 'Paard in de wilgen', de ultieme verbeelding van mijn HORIZON; mijn letterlijke omgeving waarvan ik gebruik maak, om mijn 'innerlijke' omgeving, mijn verbondenheid met mijn thema 'het paard', te kunnen materialiseren.

Werk II. Wilgen

Een schilderij; acryl op doek, 100 cm. x 80 cm. 

De wilgen in mijn voortuin maak ik dagelijks mee, in alle seizoenen; ze staan langs de sloot voor mijn deur. Nadat ze gesnoeid waren, ben ik van hun takken 3D wilgenpaardjes gaan vlechten; tekenen met takken. Hierdoor kon ik mijn lijfthema 'het paard', nog verder verkennen. En zodoende heb ik een binding met deze bomen, zo kenmerkend voor het groene hart, waar ik woon. Ik heb in dit schilderij mijn onderwerp 'paard' (niet zonder moeite), nu omgebogen naar 'wilg', en daarbij mijn expressieve stijl gehandhaafd. Ik wil hiermee weer de kracht uitdrukken die mij zo fascineert in dier en natuur.

Dit is mijn HORIZON; mijn letterlijke omgeving van de wilgen in mijn tuin, waarvan ik gebruik maak, om mijn 'innerlijke' omgeving, mijn verbondenheid met mijn thema 'het paard', te kunnen materialiseren.

 

Deelname aan expositie in Steinhagen september - oktober 2018

Komende september neem ik met één schilderij deel aan een gemeenschappelijke expositie van de Kunstkring Woerden en de kunstvereniging creARTiv Steinhagen (Duitsland).

Deze gezamenlijke expositie vindt plaats van 15 september tot 26 oktober 2018 in het raadhuis van Steinhagen (de zusterstad van Woerden).

Mijn schilderij beeldt (hoe kan het ook anders) aanstormende paarden uit. In dit schilderij ben ik geïnspireerd door de slag bij Azincourt in 1415. Een slachtpartij, waarbij ridders te paard hun ondergang tegemoet reden. In mijn werk heb ik alleen de paarden afgebeeld op een manier die de indruk wekt dat ze met donderend geraas en dreigend op je af stormen. 

     

La Leipsig & Friends, Zomer Galerie 2018

Door Helga van Leipsig, van Galerie La Leipsig & Friends, ben ik uitgenodigd om deel te nemen aan een zomer expositie.

De expositie is te bezichtigen op twee weekenden; 7 en 8 juli en 14 en 15 juli 2018, steeds van 14.00 - 17.00 uur. Naast mijn werk; schilderijen en klein 3D werk, zijn ook beelden van Marcel Hazen en sieraden van Helga, te bewonderen.

Adres; Ouddorp 1, Beesel.

www.zomergalerie.nl

Het Wonder van Woerden in de Petruskerk

Begin juni heeft mijn 'historiestuk', waarop ik het Wonder van Woerden heb uitgebeeld, de RijnKunstprijs gewonnen. 

Sinds 16 juni is het werk nu te bezichtigen in de Petruskerk te Woerden (Kerkplein 5), in ieder geval tot oktober 2018. In deze kerk bevindt zich vlak naast de ingang een glas in lood raam, dat ook het 'Wonder', uitbeeldt. Ik ben zeer vereerd dat het kerkbestuur bereid was om mijn schilderij in de kerk te tonen.

Het schilderij hangt nu op een prachtige plek, recht tegenover het glas in lood raam. Zo kunnen raam en schilderij elkaar met hun verhaal versterken. 

Door de vakjury 2D van KunstaandenRijn uitgeroepen tot winnaar van de kunstprijs 2018, Vesting Woerden

Eerder heb ik gemeld dat ik genomineerd was voor de kunstprijs Vesting Woerden, 2018 van de Stichting KunstaandenRijn. Hier was ik al heel blij mee.

Op zaterdag 2 juni is bekend gemaakt wie de winnaar is geworden van deze kunstprijs. Met veel trots kan ik nu melden dat de vakjury 2D mij de eerste prijs heeft gegund. Graag verwijs ik naar de website van KunstaandenRijn, met nadere informatie over mijn werk en ook het juryrapport.

Een lang traject (vanaf januari 2018) heeft hiermee zijn bekroning gekregen. Ik ben zeer verguld dat mijn werk sterk genoeg was om de jury te kunnen overtuigen.